BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

pondělí 30. července 2012

Koláč s čokoládovou pěnou a malinami

Takže jsem zpátky z mrazivého Norska a se mnou i nový recept! 
Tentokrát mě poprosila mamka, že jí přijde návštěva a jestli bych nemohla něco upéct. Bohužel (možná bohudík) moje maminka moc pečící geny po babičce nezdědila (asi to přeskakuje generaci). Myslím, že o první a poslední dort, co se kdy pokusila, byl k mým druhým narozeninám. Pekla piškot se šlehačkou a ovocem, piškot se jí srazil a šlehačka nevyšlehala. Ale bylo to rozhodně pečený s láskou, a já stejně snědla cokoliv co jsem měla na talíři, tak co. :)
No každopádně, návštěva nakonec na poslední chvíli nedorazila, tak jsme ho doma teda "bohužel" museli sníst sami. 
Tenhle koláč je fakt pecka. Myslím, že se mi dlouho nic tolik nepovedlo :)


Recept na Pate Sucree (nejvíc bych ho asi připodobnila k lineckému těstu) jsem převzala z Joy of Baking.

Ingredience

na 24cm kulatou formu

na těsto:
115g změklého másla
50g krupicového cukru
špetka soli
1 vejce
200g hladké mouky

na krém:
140g 70% hořké čokolády (tady důrazně doporučuju nešidit kvalitu čokolády, v krému to bude rozhodně cítit a bude prostě mmmm!)
1 kelímek smetany ke šlehání (myslím, že je to asi 200ml)
6 lžic Baileys (nebo podobného smetanového likéru)
250g mascarpone
1 vanilkový cukr
1 plátek želatiny

na dozdobení:
200g čerstvých malin
pár lžic meruňkového džemu
2 lžíce bílého rumu nebo jiného ne moc aromatického alkoholu

Postup

V míse utřeme máslo s cukrem a špetkou soli. Postupně vmícháme vejce. Prosijeme mouku a vmícháme k máslové hmotě, vypracujeme hladkou a vláčnou těstovou kouli. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně 15 minut odpočinout.
Připravenou formu (nejlépe s odnímatelným dnem) o průměru 24cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Těsto natlačíme do formy prsty, protože při rozválení se trhá a různě praská. Vytvarujeme okraje. Povrch můžeme uhladit hladkou stranou lžíce. Celé přikryjeme fólií a dáme na 15 minut do mrazáku (to zabraňuje zmenšení korpusu při pečení). 
Předehřejeme si troubu na 200°C. Koláč vyndáme z mrazáku. Dno hustě propícháme vidličkou, to proto, aby se při pečení nenafukovalo. Pečeme 5 minut, potom snížíme teplotu na 180° a dopékáme asi 15 minut nebo dokud těsto nemá zlatavou barvu. Vyndáme a ve formě necháme úplně vychladnout.
(V takovémhle stavu vydrží korpus i pár dní)

Čokoládu na krém rozpustíme libovolným způsobem (já to dělala v mikrovlnce, ale na to fakt bacha, hlídejte čas!) a necháme vychladnout, občas promícháme.
Smetanu na šlehání ušleháme do polotuha a přimícháme k ní Baileys či jiný likér. V míse vyšleháme mascarpone s vanilkovým cukrem. Přimícháme ušlehanou smetanu. Připravíme si v kastrůlku želatinu s pár lžícemi vody podle návodu na obalu. Přidáme k ní 3 lžíce krému, pořádně spojíme a vmícháme zpět k celému krému. Vpracujeme rozpuštěnou vychladlou čokoládu.

Maliny omyjeme a usušíme papírovou utěrkou. Vychladlý korpus naplníme čokoládovým krémem, na který úhledně skládáme maliny. Vždy je trošičku zatlačíme do krému, aby pořádně držely.
V kastrůlku rozehřejeme pár lžic meruňkového džemu s alkoholem. Vzniklým džemem potíráme maliny ze všech stran, nejlépe to jde plochým štětcem.

Koláč necháme pár hodin v chladu, aby se chutě pořádně propojily a rozležely. 


Dobrou chuť! :)

2 komentáře: