BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

úterý 17. července 2012

Croque Monsieur

Pořád vzpomínám na ty dny po škole, kdy jsme s mojí BFF Denisou chodily do Palladia. Někdy jsme skončily v Au Gourmand dole v přízemí, kde mají naprosto fenomenální věci. Bohužel taky dost drahý, ale když tak na ty vystavený kousky koukáte, vaše peněženka je najednou o stovku za kousek dortu lehčí. Ani nevíte jak! Ale stojí to fakt za to. My jsme si nejčastěji dávaly Croque Monsieur s pražskou šunkou nebo s tuňákem.
Croque Monsieur je francouzská obdoba zapečeného toustu se sýrem a šunkou. Má nespočet variací a ve Francii je velmi oblíbený. Croque znamená ve francoužštině "křupavý", monsieur znamená "pán". (Křupan, hahaha :D)
No nic méně jsem na to včera dostala takovou chuť, že jsem se zase pokusila vařit. A nedopadlo to vůbec špatně!


Ingredience

Na 4 velkotousty

Na sýrový bešamel (nebo-li Mornay omáčka):
40g másla
40g hladké mouky
500ml mléka
2 bobkové listy
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř podle chuti
100g strouhaného tvrdého sýra (Nejoptimálnější je Gruyére, ale ten bohužel pořád po ruce nemám, tak jsem dala Pecorino. Vím, že to neni asi úplně košer, ale chutnalo dobře!)

na tousty:
8 plátků velkého amerického toustového chleba
1 lžíce plnotučné hořčice
8 plátků šunky
4 plátky ementálu
1 větší rajče

Postup

V hrnci zahřejeme na mírném plameni máslo do rozpuštění. Posypeme moukou, promícháme a necháme tak 1 minutu zasmahnout. Přilijeme mléko, rozmícháme a přidáme bobkový list, muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu. Celou dobu pečlivě mícháme. Jakmile dosáhneme bodu varu, mícháme, dokud směs nedostane hustou konzistenci omáčky. (Může to trvat i delší dobu, tak se nebojte). Odstavíme z plotny a vmícháme 70g nastrouhaného sýra. Zbylých 30g si necháme na povrch toustů. Necháme trochu vychladnout, občas promícháme.

Vyhřejeme si troubu na 225°C.

V mističce smíchat lžíci plnotučné hořčice se 2 lžícemi bešamelu. Směsí lehce potřít všechny toustové chleby. Na namazanou stranu dát plátek šunky, na ní plátek ementálu. Na sýr položíme dva plátky rajčat a znovu přikryjeme plátkem šunky. Přiklopíme namazanou stranou toustu dolů. Tousty potřeme ze svrchních a bočních stran bešamelem. Já jím nešetřila, takže jsem spotřebovala celou dávku, ale klidně by stačila i polovina omáčky. Vršky toustů ještě posypeme zbylým strouhaným sýrem. Dáme zapéct do trouby zhruba na 12 minut, dokud vršky toustů nezezlátnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat