BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

čtvrtek 27. prosince 2012

Prosincová výzva The Daring Bakers - Panettone


The December 2012 Daring Bakers’ challenge was hosted by the talented Marcellina of Marcellina in Cucina. Marcellina challenged us to create our own custom Panettone, a traditional Italian holiday bread!

Opět jsem vstala z mrtvých, abych vám mohla ukázat, co jsem zase upatlala. Prosincovou výzvou The Daring Bakers tentokrát byl italský chléb Panettone, který se v Itálii peče tradičně o Vánocích. Jedná se vlastně o kynuté těsto (a to hned několikrát) plné rozinek a kandovaného ovoce, mňam mňam. Prostě typicky vánoční věc. 
A nebyla bych to já, kdyby mi zase něco uniklo. Neměla jsem moc času, takže jsem si předem vyhradila jedno odpoledne na výrobu. Nakoupila jsem si suroviny, všechno si připravila, a konečně si pořádně přečetla recept. Ouha, těsto musí kynou přes noc v lednici. Když jsem si dostatečně zanadávala, dala jsem se do vyhledávání jiného receptu. Nakonec jsem ho našla a panettone se povedlo i tak. Sice bych možná měla přejmenovat tenhle článek na "jak jsem z panettone udělala vysokou vánočku", ale výzvu jsem splnila. Ale pokud si někdy budete chtít udělat opravdové panettone, sáhněte raději po tradičním receptu. 




Ingredience

na 2 menší panettone:

100ml rumu
200g rozinek
100g kandované pomerančové kůry
100g kandované citronové kůry

21g čerstvého droždí
1 lžička cukru
60ml vlažné vody

3 vejce
3 žloutky
7 vrchovatých lžic cukru
250ml vlažného mléka
650g polohrubé mouky
1 lžička soli
60g změklého másla
1 lžíce oleje
1 lžíce citronové kůry

Postup


V mikrovlnce nebo nad plamenem ohřejeme rum až k bodu varu. Přelijeme jím propláchnuté rozinky a kandovanou kůru, dáme stranou.
Ve vodě rozmícháme lžičku cukru a rozdrobíme droždí, necháme v teple asi 10 minut vzejít na kvásek. 
Ručním šlehačem vyšleháme vejce a žloutky, postupně přidáváme cukr. Vlijeme mléko a ručně promísíme.
V jiné míse smícháme mouku a sůl, přidáme máslo, olej a kůru. Přilijeme mléčno-vaječnou směs, kvásek a ovoce i s rumem. Vypracujeme nejprve vařečkou, později rukama v hladké a soudržné těsto. Nejprve bude těsto hodně řídké, ale čím více bude propracované, tím bude tužší. Nakonec by se mělo odlepovat od stěn nádoby. Pokud to ani po namáhavé práci nepůjde, můžeme dosypat moukou.
Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 45 minut, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravíme nádobu na panettone. Pokud náhodou vlastníte už hotové košíčky na panettone, máte vyhráno. Pokud ne, budete si muset svůj vyrobit. Já vyráběla podle návodu tady, podle Marcelliny, je to až úplně na konci stránky.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly, z nichž každý ještě propracujeme. Každý díl vložíme do košíčku a necháme kynout ještě 20 - 30 minut. 
Předehřejeme si troubu na 200°C. Vykynuté panettone nařízneme nožem na povrchu do tvaru X. Dáme péct do trouby na 15 minut, pak snížíme troubu na 180°C a dopékáme asi 35 minut. Zkontrolujeme špejlí, a když vyjde čistá, máme hotovo. 





15 komentářů:

  1. Baru, myslím, žes to fakt vzala zodpovědněji než já ! :D No, ty moje se aspoň dobře jedly v té cupcake verzi :)

    OdpovědětVymazat
  2. You did a wonderful job with the panettone even if you did not use the challenge recipe
    I know how it feels to find out at the last minutes that you did not read the recipe correctly. That being said I think your baked panettone looks heavenly..I just love the crust on the top

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh I love yours Sawsan, you did the better job here :)

      Vymazat
  3. Wow! Your panettone is wonderful! Actually you don't have to leave it overnight - that is just one of the options. For me the day just got too long and it was easier to pop it into the fridge overnight but if you like baking into the evening and night you can keep going. Thank you for taking on the challenge!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I just can not read, sorry :D But actually it has a very long raising time, so I wouldn't have been able to do it anyway... However, thanks for a great challenge!

      Vymazat
  4. Your panettone looks absolutely beautiful. Great job!

    OdpovědětVymazat
  5. First photo is amazing, your panettone looks delicious.

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem to nejdřív dělala podle receptu na DB, ale nakonec jsem to vůbec nechápa a byla celá zmatená, že jsem těsta vyhodila, našla si to na internetu (a česky) a bylo to hodně jednodušší a nenechávala jsem to tak dlouho kynout :))

    OdpovědětVymazat
  7. Lovely - so festive - and a perfect treat with a cup of tea. Great job!

    OdpovědětVymazat
  8. Ale vypadá skvěle! Já bych se do klasického panettone asi nepouštěla, na to fakt ještě nemám (a ještě to pak nechat chladnout ve visu, chahá ...)

    OdpovědětVymazat
  9. Jsi nejlepší na světě <3 proud of my best friend

    OdpovědětVymazat
  10. Jediné, co můžu říct, je nádhera! Úžasné fotky a moc se mi líbí ten papír, do kterého jsi panettone zabalila. Klobouk dolů :)

    OdpovědětVymazat