Holiday season is the time for sharing and Peta of Peta Eats is sharing a dozen cookies, some classics and some of her own, from all over the world with us. |
Listopadová výzva The Daring Bakers mě tentokrát moc nenadchla. Sice naším úkolem byly sušenky které miluju, bohužel z udaných receptů mě neoslovil ani jeden. Ráda si totiž dělám věci po svém. Úkol byl upéct alespoň jeden druh sušenek podle udaných receptů a jeden vlastní oblíbený.
Po dlouhém vybírání jsem nakonec z receptů vybrala německé perníčky Lebkuchen. Jsou dost podobné těm našim, ale na rozdíl od našich jsou polévané cukrovou polevou a přidávají se do nich mandle.
Jako druhé jsem si vybrala sušenky, které chci už zkusit hrozně dlouho. Matcha green tea cookies, což jsou japonské sušenky ze zeleného čaje. Pořád mi z mého dětského období zůstala jakási láska k anime a Japonsku, takže cokoliv v čem je zelený čaj beru bez rozmyšlení. Zkoušela jsem veganskou verzi s jablečným pyré, ale klidně ho nahraďte žloutkem. Pokud by vás zajímal originální recept, najdete ho tady.
Japonci vytrvale do všeho pečení strkají již zmíněný zelený čaj Matcha. Jedná se o druh čaje, který má práškovou konzistenci a svědomitě plní i funkci potravinářského barviva. Má svojí specifickou chuť, kterou mám hrozně ráda, ale ne každému to chutná. Sehnala jsem ho v Japa shopu na Dejvické, ale vím že ho mají i v Oxalis nebo Horoskopu po malých pytlíčcích.
Lebkuchen
Ingredience
85ml medu
115g třtinového tmavého cukru
30g másla
225g prosáté hladké mouky
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového ořechu
1/4 lžičky jedlé sody
1 vejce
50g mletých mandlí
---
25g moučkového cukru
2 lžíce vody
Postup
Med, cukr a máslo přesuneme do většího kastrůlku a na mírném plameni zahříváme, dokud se máslo i cukr nerozpustí. Odstavíme a necháme mírně zchladnout, ale pouze tak, abychom ve hmotě udrželi prst.
Prosejeme mouku, koření a jedlou sodu. V hrníčku nebo v misce rozkvrdláme vejce. Do medové hmoty nasypeme polovinu mouky a vejce, promícháme. Přisypeme druhou půlku suchých ingrediencí a mandle, vypracujeme hladké těsto. Nelekáme se, protože těsto bude docela lepit, což je správně.
Přesuneme do mikrotenového sáčku a necháme přes noc v lednici.
Druhý den předehřejeme troubu na 180°C. Vyválíme těsto na plát tlustý asi 4 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Přesunujeme na plechy vyložené pečícím papírem a pečeme 8-10 minut. Necháme vychladnout.
V misce si rozmícháme moučkový cukr s vodou. Mašlovačkou potíráme povrch perníčků a necháme zaschnout.
Matcha green tea cookies
Ingredience
270g hladké mouky
1/2 lžičky soli
2,5 lžičky kypřícího prášku
100g krupicového cukru
2 vrchovaté lžíce práškového čaje Matcha
125g másla
4 lžíce jablečného pyré (nebo 1 žloutek)
---
moučkový cukr na obalování
Postup
Prosejeme mouku, sůl a kypřidlo. Přidáme cukr, čaj a máslo a smícháme na drobenku. Vmícháme jablečné pyré (nebo žloutek) a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme odpočívat v lednici aspoň 1 hodinu.
Troubu předehřejeme na 175°C. Z těsta tvoříme stejně velké kuličky a průměru asi 1,5-2 centimetry. Obalujeme v moučkovém cukru. Dáváme na vyložený plech asi 5 cm od sebe, pečeme 13-15 minut. Necháme vychladnout.
What a creative variation of the chocolate crinkles even with the typical crackes! Definately something to be tried :)
OdpovědětVymazatThank you!
Vymazatwow, your cookies look delicious! Now I wish I can open google translate as would love to read through your posts:-)
OdpovědětVymazatThank you so much! :)
VymazatBaru, dalo by se to k necemu prirovanat ta chut? Vypada to fakt dost zajimave ty s tim zelenym cajem.
OdpovědětVymazatNo, je taková zvláštně nahořklá, jako když si uděláš hodně silnej zelenej čaj. Nevim jinak jak to popsat no ...
VymazatDelicious cookies!
OdpovědětVymazatThanks a lot :)
VymazatYou did a wonderful job on this challenge Barbara
OdpovědětVymazatI too remember Japanese anime from my childhood :)
Both your cookies and pictures look stunning
Great Job on this challenge
Oh thank you for such a nice comment! :)
Vymazat