BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

neděle 14. října 2012

Tatin de poires - Provensálský hruškový koláč


Tak jsem se vrátila ze "slunné" Paříže, abych vám mohla postnout tenhle úžasný recept! No dobře, jenom proto ne, ale zatím to nechme stranou. Paříž byla úžasná, deštivá a sladká. Až moc sladká. Divím se, že za ten týden co jsem tam byla, jsem nepřibrala aspoň 50 kilo. Bůh stál asi nade mnou, nebo tak nějak. Hrozně moc jsem chtěla ochutnat alespoň jeden macaron od Pierra Hermé, ale co jsem slyšela, byly jen v Galerie Lafayette, a tam jsem se už jaksi nedostala. Za to jsem svědomitě oslintávala každou výlohu Boulangerie, Patisserie a podobných obchůdků, slídila v Latinské čtvrti po zastrčených supermarketech a vyčerpaná se plazila do nejbližších pochybných podniků, jenom kvůli malé tartaletce. 

Tatin de poires jsem pekla ten den, kdy jsem odjížděla, abych uspokojila touhy početných degustátorů. Recept jsem našla v krásné kuchařce Škola provensálské kuchyně a upravila podle rozměrů formy.


Ingredience

na koláč o průměru 24 cm

4 pevné zralé hrušky
4 lžíce medu
---
150g změklého másla
150g medu
150g hladké mouky
2 vejce
1,5 lžičky kypřícího prášku

Postup


Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou formu s odnímatelným dnem vyložíme pečícím papírem. Já to dělám tak, že kus papíru nejdříve zmačkám do koule, trošinku namočím a zase rozprostřu, pak s ním formu vyložím. Je to zatím asi nejjednodušší způsob na který jsem přišla. 
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a vydloubneme jádřince. Krátce je povaříme, aby trochu změkly a byly poddajné. Já je dala do misky, přikryla fólií a na 3 minuty dala do mikrovlnky. Nakrájíme do vějířků tak, aby na užším konci byly spojené, ale jinak tvořily plátky.


 Do malého hrnce dáme 4 lžíce medu a krátce povaříme, dokud nezkaramelizuje a nezačnou se tvořit bubliny. Nalijeme ho ihned do připravené formy a rozprostřeme po celém dně. Naklademe na něj hrušky tak, aby byly řeznou stranou nahoru.


Máslo v jedné míse vyšleháme do pěny. Ve druhé šleháme vejce a med do té doby, než vznikne světlá krémovitá pěna. Spojíme s máslem. Mouku smícháme s kypřícím práškem a vmícháme jí do medové pěny. Těsto nalijeme rovnoměrně na hrušky.
Pečeme 45-50 minut, dokud nevyjde špejle čistá.


Koláč vypadá nádherně a ještě ke všemu je tak dobrý! Pokud budete mít možnost, dejte si ho ještě teplý, protože tak chutná nejlíp. Medová chuť je v něm dost poznat, což mi vyhovuje a tím pádem ho zařazuji do kuchařky :) 

4 komentáře:

  1. Jééé.. To bych mohla upéct rodičům :)

    OdpovědětVymazat
  2. Baab: nejen vypadá :)
    Pretty Denise: Určitě! A je ještě ke všemu k smíchu jednoduchý :)
    Klára: Děkujiiii

    OdpovědětVymazat