Vyfotila jsem ho ještě ve formě, a to hlavně proto, abych se vám pochlubila se svojí novou koláčovou formou od značky Le Creuset :D Dostala jsem jí od maminky, a to jsem ani nic neslavila, prostě jen tak! Takže tímto koláčem děkuji za krásný dárek :)
Ingredience
na 24cm-26cm koláčovou formu
100g hladké mouky
100g polohrubé mouky
100g studeného másla
1 žloutek
2-3 lžíce studené vody
---
4-5 velikých pevných jablek
3 lžíce třtinového cukru
2 lžičky skořice
---
50g másla
2 lžíce krupicového cukru
---
3 lžíce meruňkového džemu
2 lžíce bílého rumu nebo jiného alkoholu
Postup
Mouky prosejeme a společně se 100g másla nakrájeného na kostičky rozmělníme prsty v drobenku. Žloutek rozšleháme s 2 lžícemi vody a přilijeme k mouce. Vypracujeme vláčné těsto, vytvarujeme kouli, zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň půl hodiny.
Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme formu. Jablka oloupeme a odjádříme. Tři jablka (nebo 3,5 ; podle velikosti formy) nakrájíme na menší kostičky, zbytek rozpůlíme a krájíme na tenoulinké plátky-půlměsíčky. Jablka na kostky promícháme s 3 lžícemi třtinového cukru a skořicí.
Z těsta vyválíme kulatý plát, o něco větší než je forma. Vyložíme jím vymazanou formu. Nasypeme na něj jablka na kostičky a uspořádáme do roviny. Na vrch naklademe v kruzích plátky jablek tak, aby jablka pod nimi nebyla vidět. Nakrájíme 50g másla na plátky a poklademe je na povrch koláče. Zlehka zasypeme 2 lžícemi krupicového cukru. Pečeme 40-45 minut.
V kastrůlku rozehřejeme džem s alkoholem. Na závěr tímto celý povrch koláče jemně potřeme (dobře to jde štětcem).
Děkuju mamince za nejkrásnější koláčovou formu!
Děkuji za recept, dnes jsem s ním vyhrála soutěž ve štrůdlování .. a konkurence byla veliká. Z.
OdpovědětVymazat