BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

neděle 30. září 2012

Narozeninový dort s karamelovou a banánovou pěnou


Tak zase po dlouhý době jsem dostala příležitost si pohrát s nějakým dortem. Strejda a sestřenice mají narozeniny skoro současně, a do toho moji rodiče slavili 17 let výročí od svatby, takže to chtělo něco víc. Opět mi pomáhala moje druhá polovina (ne, vážně nejsem schizofrenní), takže to šlo trochu víc od ruky než normálně. 
Rozhodla jsem se pro dort s karamelovou a banánovou pěnou, původně recept Dulce de Leche, ale také třeba Chez Lucie. (Hahaa, tenhle dort se stává nějak populární). Trošku jsem pozmněnila a překopala výsledný design. Inspirovala jsem se jedním dortem od Martiny Válkové, sestry mé spoluhráčkyně z orchestru :) Původně byl korpus myšlen jako sušenkový (stejný jako třeba na cheesecake), ale nakonec jsem udělala vlastní. Vy se ale rozhodněte podle toho, jak na to budete mít náladu nebo čas. Počítejte s tím, že bílé čokoládové tvárné hmoty vám trochu zbyde.
Nicméně mě mrzí, že fotky nevyšly tak jak jsem si představovala, přiznám, že jsem je fotila dost na rychlo před převozem dortu. Mimochodem, převoz přežil na jedničku.
Pokud se rozhodnete tento dort zkusit, přípravu si určitě rozvrhněte do dvou dnů, už jen kvůli chlazení a tuhnutí.



Ingredience

na dort o průměru 28 cm

na korpus:
125 ml hladké mouky
125 ml polohrubé mouky
1 lžička holandského kakaa
špetka soli
110g změklého másla
60 ml cukru krupice
1 lžička vanilkového cukru

na karamelovou pěnu:
1,5 plechovky zkaramelizovaného salka (dulce de leche)
6 plátků želatiny
540ml smetany ke šlehání

na banánovou pěnu:
6 banánů
citronová šťáva
4,5 plátků želatiny
270ml smetany ke šlehání

na čokoládovou tvárnou hmotu:
200g 70% čokolády
200g kvalitní bílé čokolády
60ml + 3 lžíce Golden syrupu (nebo kukuřičného syrupu)
---
200ml smetany ke šlehání
trochu holandského kakaa na posyp

Postup


Na korpus: Prosijeme obě mouky s kakaem a se solí. Máslo vyšleháme s oběma cukry do nadýchané pěny. Postupně zašleháváme mouku. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici aspoň 30 minut odpočinout.
Troubu předehřejeme na 165°C. Vyložíme dortovou formu o průměru 28cm pečícím papírem. Těsto rovnoměrně vtlačíme na dno formy, pečeme 14-16 minut. Necháme úplně vychladnout.

Na čokoládovou tvárnou hmotu: Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Až se kompletně rozpustí, odstavíme z horka a necháme chviličku zchladnout. Postupně vmícháme 60ml golden syrupu, ze začátku se hmota začne srážět, ale vytrváme a spojíme v lesklou hmotu. Nalijeme do mikrotenového sáčku. Stejný postup opakujeme s bílou čokoládou a 3mi lžícemi golden syrupu. Necháme přes noc v lednici.

Na náplň: Zchladlý korpus necháme na pečícím papíru v dortové formě. Ušleháme šlehačku. Želatinu namočíme do 4 lžic vody a necháme nabobtnat. Mezitím prošleháme dulce de leche a smícháme ho s polovinou ušlehané šlehačky. Na mírném ohni rozpustíme želatinu a vmícháme jí ke karamelu. Opatrně vmícháme druhou polovinu šlehačky. Nalijeme na upečený základ a stěrkou uhladíme. Necháme v lednici 1 hodinu ztuhnout!


Banány rozmixujeme a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Necháme nabobtnat želatinu ve 3 lžících vody. Ušleháme šlehačku. Želatinu na mírném plameni rozpustíme a smícháme s rozmixovanými banány. Lehce s nimi smícháme šlehačku. Nalijeme na ztuhlou karamelovou pěnu, uhladíme a dáme chladit přes noc. 

Sestavení: Čokoládové tvárné hmoty necháme pár sekund (!) povolit v mikrovlnce. Každou pak prohněteme, dokud nepovolí na těstovou konzistenci. Změříme si obvodu dortu. (U naší dortové fromy to bylo nějakých 84cm). Bílou čokoládovou hmotu rozválíme mezi potravinářskými fóliemi na polovinu této délky, necháme si pár centimetrů rezervu. Seřízneme do roviny a požadované výšky, nakrájíme na pruhy asi 1 cm silné. Totéž uděláme s polovinou tmavé hmoty.

 

Druhou polovinu tmavé čokoládové hmoty rozválíme na délku obvodu dortu, pár centimetrů přidáme pro jistotu. Seřízneme do roviny. Střidavě přitiskáváme na plát bílé a tmavé pruhy. Nakonec přejedeme válečkem a uhladíme.

Vyndáme dort z lednice. Kraje objedeme nožem, aby se pěna oddělila od formy. Sundáme okruží a omyjeme. Opatrně přitiskneme čokoládový plát jednobarevnou stranou ke stěnám dortu, popřípadně kousek uřízneme, kdyby přebýval. Nasadíme dortu zpátky okruží.


Poslední šlehačku ušleháme do tuha. Pokud se opravdu bojíte o tvar krásného dortu, můžete do ní přimíchat dva pytlíky ztužovače, ale já to nemám ráda. Šlehačkou naplníme cukrářský pytlík s širší čepičkou. Vytváříme ozdobné kytičky po celém obvodu dortu.



Nakonec lehounce přes sítko posypeme holandkým kakaem. Necháme v lednici ještě aspoň hodinu. 

---------------------------------


Krásné narozeniny! S takovýmhle dortem se prostě nemůžou nepovést, protože je tak mňam.


7 komentářů:

  1. Jé, tak to je vážně nádhera. Kdybych dostala takový dort na narozeniny, asi bych si i dala (a to už je něco, protože sladké nemám rada :D ) Moc se ti to povedlo:)

    OdpovědětVymazat
  2. Pretty Denise: Děkuju mockrát! :) Teda, taky bych chtěla aby mi nechutnalo sladký... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Báro, nenašel by se ve tvé sbírce receptů i nějaký recept vhodný pro bezlepkovou dietu? :) Když koukám na tvé upečené výsledky, tak bych si opravdu něco sladkého dala, ale bohužel to není tak jednoduché. Budu ráda za jakýkoliv tvůj tip. :) Děkuji moc! ;) S.

    OdpovědětVymazat
  4. Sára: No, musím se přiznat že jsem nikdy moc recepty bez lepku neřešila. Mám v receptech stoprocentně jeden bezlepkový, jmenuje se Torta tenerina a je to takový italský koláčo-dortík, úplá čokoládová bomba :) Tak jestli budeš mít zájem, napíšu ti recept!

    OdpovědětVymazat
  5. To by bylo super, kdyby si mi ho napsala. Díky! :)

    OdpovědětVymazat
  6. mooc kraasny dortik :) a paci sa mi ,ako si sa s k nemu zladila aj so svetrikom :)

    OdpovědětVymazat
  7. Martinka: děkuju moc! A děkuju za skvělou inspiraci, byl fenomenální :)

    OdpovědětVymazat