BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

neděle 23. září 2012

Jablečné řezy s tvarohem


Konečně se dá říct, že tu máme podzim a tak je tu další výmluva proto něco upéct. No dobře, nejenom proto. Úspěšně jsem se tím vyhnula pomáhání tátovi a bráchovi se skládáním nasekaného dříví. Už to mám vyzkoušený několik let, že vždycky když se má na podzim skládat dříví na zimu, začnu rychle něco péct. Pořád mi to kupodivu prochází, protože táta sladký miluje. Jedinej kdo mi to nežere je mamka, ale má proti sobě víc oponentů, takže já si doma pekně v teple peču a oni zase vyhladovělí konzumují :)
Řeknu vám, že psát food blog, když žijete v naší rodině, je celkem fuška. Uchránit čerstvě upečené věci před strávníkama je většinou docela boj, ne úplně nepodobný nějakému karate zápasu :D Proto sem nemůžu dávat asi polovinu toho, co upeču, protože prostě nemám fotky. To leda že bych začala fotit zbylé drobečky :)

Recept jsem objevila u Cataliny. Píše, že když byla malá, tak jí ho dělávala babička a recept je po ní. Musím říct, že přesně takhle si představuji recepty po babičkách :) Voní to domovem, a navíc mi to přišlo jako docela vhodný recept, protože jablka jsou teď v sezóně. Udělala jsem ho z poloviční dávky, ale zase jsem se trošku přecenila a použila o něco větší pekáč, než měl být. Těsto bylo teda tenčí, což nebyl takový problém. Jablek mi přišlo taky tak akorát, jenom by to sneslo ještě jednou tolik tvarohu. Přidala jsem rum, takže pokud momentálně doma vlastníte ze zásoby pravý kolkovaný Tuzemský rum, směle do toho! (Pokud ne, určitě nevadí, rozhodně lepší než se otrávit metanolem.)


Pár věcí jsem si upravila k obrazu svému.

Ingredience

na 1 pekáček o rozměrech asi 20x30cm

300g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
100g cukru krupice
100g másla, rozpuštěného
60ml mléka
1 vejce

vejce či bílek na potření
---
250g (500g) polotučného tvarohu ve vaničce
vanilkový cukr podle chuti
60g rozinek
3-5 lžic Tuzemského rumu
---
400g jablek, oloupaných a nastrouhaných
40g třtinového cukru (může být i víc)
1 lžička mleté skořice

Postup

Rozinky namočíme do rumu.

Mouku smícháme v míse s kypřícím práškem a cukrem. V mléce rozšleháme vejce, přidáme máslo a ještě trochu prošleháme. Přilijeme k moučné směsi a nejdříve vařečkou, později rukama vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny v lednici.

Tvaroh s cukrem utřeme do hladka. Vmícháme rozinky. Opatrně můžeme přidat i zbylý rum, ale pozor na množství, z náplně by se snadno mohla stát řídká kašička.

Z nastrouhaných jablek trošku slijeme šťávu, ale ne všechnu. Jablka promícháme s cukrem a skořicí.

Troubu předehřejeme na 175°C. Pekáček vyložíme pečícím papírem. 

Vyndáme těsto a rozdělíme na poloviny. Druhou polovinu zatím vrátíme do lednice. Z první poloviny vyválíme mezi dvěma pečícími papíry placku, která bude mít stejné rozměry jako dno. Přeneseme do pekáčku. Na těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou náplň. Na ní poklademe náplň jablečnou. Vyndáme druhou polovinu těsta z lednice a opět vyválíme na rozměr pekáčku. Plát položíme na jablečnou směs. Vršek potřeme rozšlehaným vejcem či bílkem.

Pečeme v troubě 30-40 minut. Pokud povrch rychle zlátne, ztlumíme teplotu. Necháme vychladnout a na závěr pocukrujeme.


Řezy jsou úžasně vláčné a mají takovou tu poctivou chuť. Jablka jsou lepší trochu kyselá, se třtinovým cukrem a skořicí potom utvoří dokonalou souhru. Tvaroh jsem použila sice polotučný, ale na chuti nijak nevadil. Ideální na podzim k horkému čaji. Jenom pozor, rychle osychají kraje, takže určitě přikryjte plastovou fólií!

2 komentáře:

  1. Moc mě těší, že jsi ji vyzkoušela a taky že chutnala :)) Moc pěkně jsi ji vyfotila, úplně z toho sálá taková pohodová nálada. K tomu focení drobečků, u téhle buchty mám jsem měla taky co dělat, abych ji stihla vyfotit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Catalina: děkuji děkuji děkuji :)

    OdpovědětVymazat