BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

neděle 26. srpna 2012

Zázvorové sušenky


Marně se snažím přijít na důvod, proč že jsem tyhle sušenky pekla. A taky se moje mysl bouří proti tomu, abych tu narovinu napsala, že jsem měla prostě neovladatelnou chuť na něco sladkýho.
No dobře, a teď když je to venku, můžeme se konečně pustit do té praktické části.


Co jsem tak prohledávala internet, receptů na tenhle typ sušenek bylo vážně požehnaně. Vesměs se od sebe nijak nelišily, tak jsem se pustila do těhlech.


Ingredience

asi na 2 plechy sušenek

110g změklého másla
100g třtinového cukru
2 lžíce medu (teď se stydím,neměla jsem med, tak to zachránil Golden Syrup)
1 bílek
1/2 lžičky vanilkového extraktu
170g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 lžíce mletého zázvoru
---
asi 50g bílého krystalového cukru na obalování

Postup


V míse vyšleháváme máslo s třtinovým cukrem do nadýchané pěny, trvá to asi 3 minuty. Postupně přidáváme med (syrup), bílek a vanilkový extrakt. Šleháme do té doby, něž se vše krásně spojí a vznikně hladká tekutina.
V jiné míse smícháme dohromady mouku, sodu, sůl a obě koření. Postupně vmícháváme sypkou směs do tekuté. Vypracujeme trochu lepivější, ale hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici aspoň na 1 hodinu.

Předehřejeme si troubu na 180°C. Vyložíme plechy pečícím papírem.

Krystalový cukr na obalování si přesuneme do misky. Z vychlazeného těsta tvoříme kuličky o průměru asi 1 cm. Ty vždy pořádně obalíme v cukru a položíme na pečící papír asi 5 cm od sebe, těsto se pak rozteče. Na závěr všechny kuličky lehce zploštíme, třeba dnem skleničky.
Pečeme 8-10 minut, dokud okraje nejsou tvrdé, ale střed se ještě trochu třese. Čím déle se budou péct, tím budou křupavější.


Sušenky jsou výborné, mají přesně takovou konzistenci, kterou od sušenek očekávám. Připravte se na to, že mají pořádný říz, protože toho zázvoru tam fakt zas tak málo neni. Můj táta třeba nemá zázvor ve většim množství rád, a tvrdil, že ho z nich pálí pusa. To se mě ale rozhodně netýká! :)

5 komentářů:

  1. vypadají skvěle, asi se do nich pustím, já mám zázvor ráda, ale možná přecejen trochu uberu :)
    Moc pěkný blog s krásnými fotkami :)

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tak byly výborné, zázvor jsem ještě přidala, vanilku taky, skořici ubrala a zde je výsledek :)

      http://zghettablog.blogspot.cz/2012/10/miluju-susenky.html

      Vymazat
    3. Super! Jen zkoušej dál, vypadají krásně!

      Vymazat