BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

pondělí 27. srpna 2012

Švestkový kynutý koláč


Na začátek vám musím ujasnit jednu věc. Nenávidím koláče z plechu. Připomínají mi typickou českou buchtu, co dům dal, hlavně to všechno splácat dohromady. Proto většinou i tradičním koláčům dávám kulatou formu, ale tentokrát jsem podlehla. Ne plechu, ale tátovi. 
Aby bylo jasno, můj táta naprosto miluje švestkový kynutý koláč. Pořád mi básnil o tom, jak ho dělala jeho babička a jak snědl půl plechu na posezení (neuvěřila jsem, dokud jsem to neviděla na vlastní oči :D). Když děda před dvěma týdny začal z chaty vozit asi tuny švestek, svolila jsem, že tátovi koláč udělám, ale kulatý. Načež se roztrhla hádka, ze které jsem vyšla jako poražený. Takže je teda z plechu, no. 


Od té doby co jsem zásobená švestkami, jsem tenhle koláč dělala pětkrát. Poprvé se moc nepovedl, a časem jsem vypilovávala každý detail. Myslím, že jsem ho dovedla k dokonalosti, protože včera jsem teda dostala zatim největší pochvalu v historii. A to, že ten koláč je úplně stejně skvělej, jako ho dělala tátova babička. :)

Ingredience

na 1 plech

na těsto:
270g hladké mouky
100ml vlažného mléka
1/2 kostky droždí
40g cukru
špetka soli
1 žloutek
50g rozpuštěného másla
2 lžíce rumu Tuzemáku
---
asi 1kg švestek (mě to vyšlo na nějakejch 60 menších)
---
na drobenku:
125g másla
90g cukru krupice
180g hladké mouky
1 lžíce makových semínek

Postup


Z poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít na teplém místě kvásek. Do mísy prosijeme mouku a smícháme s cukrem a solí. Žloutky rozšleháme ve zbylém mléce a přidáme spolu s kváskem do mísy k mouce. Přidáme rozpuštěné (mírně vychladlé!) máslo a rum. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nebude lepit. Vytvarujeme do koule, zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud se nezdvojnásobí objem.

Umyjeme a papírovou utěrkou osušíme všechny švestky. Rozpůlíme a vypeckujeme. 

Smícháme cukr, mouku a mák na drobenku, přidáme máslo a prsty drolíme, dokud nevzniknou soudržné hrudky.

Předehřejeme troubu na 180°C. Vymažeme plech máslem.

Těsto znovu prohněteme a vyválíme přes celý plech. Ze začátku to půjde těžko, ale vytrvejte, protože švestkový koláč má mít opravdu jenom tenkou vrstvu těsta, rozhodně to není žádná buchta. 
Na vyválené těsto naskládáme švestky do řad, řeznou stranou nahoru. Celé rovnoměrně posypeme připravenou drobenkou a pečeme 17-20 minut do zezlátnutí okrajů.


Musím říct, že jsem na sebe patřičně hrdá. Ikdyž moc na koláče tohoto typu nejsem, tenhle mi vážně chutná. Tenounké těsto, spoustu ovoce a nesmrtelná drobenka zajistí neocenitelný výsledek :). Celý plech u nás zmizel do hodiny, ne že by teda u nás byla nouze o strávníky, ale tohle je rekord. (Když nepočítám vánoční  vanilkové rohlíčky). Rozhodně ho zkuste, pokud nebudete vědět co se švestkami, vejde se jich tam hodně. 



1 komentář:

  1. Takový koláč pekla moje maminka. Bohužel mi zemřela když mi bylo dvacet. Uvařím a upeču cokoli,ale tento koláč nebyl nikdy takový, jaký pekla mamka. Dnes jsem ho upekla podle vašeho receptu a hurá!!!! Je vynikající a povedl se. Už jsem si myslela, že tu chuť nikdy nezažiju. Mockrát děkuji za recept. Přeji hodně kulinářských úspěchů. Miluše

    OdpovědětVymazat