BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

pondělí 27. srpna 2012

Srpnová výzva The Daring Bakers: Pâte à Choux


Kat of The Bobwhites was our August 2012 Daring Baker hostess who inspired us to have fun in creating pate a choux shapes, filled with crème patisserie or Chantilly cream. We were encouraged to create swans or any shape we wanted and to go crazy with filling flavors allowing our creativity to go wild!

Tolik asi k blog-checking lines. Srpnovou výzvu The Daring Bakers pro nás připravila tento měsíc Kat z blogu The Bobwhites. Měli jsme za úkol vytvořit Pâte à Choux nebo-li odpalované těsto, jakéhokoliv tvaru naplněné jakýmkoliv krémem. Za vzor pro nás vytvořila krásné labutě, a mně se tolik líbily, že jsem se rozhodla tvary neměnit. 
Tohle je v pořadí moje třetí výzva The Daring Bakers. Tentokrát jsem na výzvu nebyla sama, jelikož mi pomáhala moje druhá drahá polovička, a bez ní vůbec nevím, jestli bych to nervově zvládla. Krásně jsem si totiž představovala, jak si s labutěmi vyhraju, jak je naplním nejrůznějšími nejlepšími krémy a vůbec. Nakonec jsem supěla zpocená nad druhou várkou odpalovaného těsta, protože první úspěch dopadl asi takhle:



Jakože odpalované těsto se musí sice dělat dýl aby nesplasklo, ale já to asi trochu přehnala. Každopádně jsem toho měla potom plný zuby, takže co do nápně jsem se zmohla jen na jednoduchý žloutkový krém se šlehačkou. 

Těsto jsem dělala z poloviční dávky podle receptu od Kat a musím říct, že recept nepatřil mezi nejlepší. Vzniklé těsto bylo dost řídké, normální odpalované bývá dost husté konzistence. Plus dávám za dobrou manipulaci, protože si upřímně nedokážu představit, jak bych titěrné labutí hlavičky zkoušela tvarovat s nepoddajným těstem. Tohle tekutější to v hodně věcech usnadnilo a dobře se s ním pracovalo. Žloutkový krém jsem zase upravila z receptu, který používám už dlouho. 
Celkově mi to vyšlo asi na 17 menších labutí.

Ingredience

zhruba na 17 labutí

na těsto:
60g másla
120ml vody
špetka soli
80g hladké mouky
2 velká vejce

na krém:
2 žloutky
35g cukru
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce kukuřičného škrobu
200ml mléka
1 lžička vanilkového cukru
20g másla
---
100ml smetany ke šlehání

Postup

Předehřejeme troubu na 190°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem.

Do kastrůlku nalijeme vodu, přidáme sůl a máslo a zahříváme, dokud směs nezačne bublat. Odstavíme z plotny a naráz vmícháme mouku. Mícháme, tlučeme, zuřivě mácháme, dokud se těsto neodlepuje od stěn a na dně se neobjeví bílý povlak. Nesnažíme se ho seškrabávat! Po jednom přidáváme vejce, vždy si počkáme, než to první pořádně zapracujeme. Těsto by mělo připomínat hladkou a lesklou hustou hmotu.

Přendáme větší třetinu těsta do cukrářského sáčku s malinkým otvorem. Snažíme se na plech krásně tvarovat labutí hlavy. Když máme hotovo, vyměníme nástavec na sáček za větší a tvarujeme těla, tvarem by měla připomínat ovál. 


Hlavy pečeme asi 9 minut, u těl to závisí na velikosti. Mně to trvalo tak 15 minut, ale jak říkám, každý bude péct jinak dlouho. 
Vyndáme, necháme vychladnout.



Na krém rozmícháme žloutky s cukrem. Přidáme mouku a kukuřičný škrob, vymícháme do hladka. Mléko svaříme s vanilkovým cukrem a odstavíme mimo plotnu. Tenoulinkým pramínkem přilíváme žloutkovou směs do hrnce s mlékem a přitom zuřivě metlou šleháme, aby se vejce nesrazila. 
Vrátíme na plotnu a ma mírném plamenu za stálého míchání vaříme, dokud krém nezhoustne. Odstavíme a vmícháme máslo. Přelijeme do čisté mističky a přikryjeme potravinářskou fólií tak, že se fólie přímo dotýká povrchu krému (to aby nevznikl škraloup). Necháme úplně vychladnout.
Studenou smetanu na šlehání vyšleháme úplně do tuha. Opatrně přimícháme k vychladlému žloutkovému krému. 

Těla labutí přeřízneme na půl a jednu z půlek přeřízneme ještě jednou napůl. (viz obrázek) Nerozříznutou půlku naplníme krémem, zasuneme hlavu a přikryjeme křídly. Opakujeme postup se všemi ostatními částmi labutí.


Tyto labutě jsou přesně pro ty případy, kdy chcete někoho překvapit. Jsou krásné, originální a chutnají dobře. Neříkám, že jsou zrovna chuťovou symfonií, ale rozhodně jsou velmi efektní. Nicméně děkuji Kat za krásnou výzvu a už se nemůžu dočkat další!




9 komentářů:

  1. Beautiful swans. Great job on this challenge!
    Even the slightly more cooked than necessary ones look tasty!

    OdpovědětVymazat
  2. Thank you, Evelyn!
    Slightly more cooked than necessary sounds pretty mildly, according to them :D

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné labutě, na druhý pokus se ti moc povedly.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju, druhý pokus skutečně vyšel líp :)

    OdpovědětVymazat
  5. Chybami se člověk učí :) Labutě máš moc povedené! V jednoduchosti je krása :)

    OdpovědětVymazat
  6. hele, nemas ty druhe taky trochu pripaleny ? :P (cimz nechci rejpat - ja si odpalovacky asi tezko troufnu upect u nas v ty nevyzpytatelny plynovy troube - jen se ptam, pac mi to tak proste prijde .) )

    OdpovědětVymazat
  7. Možná jsou trošku víc, ale rozhodně mi nepřijdou ve stádiu "připálený". Mám radši když mají trošku barvu, než když jsou takový syrově světlý :)

    OdpovědětVymazat
  8. jasny, okej. me k profiterolum apod spis sedi ta svetlounka barva prave. 'artistic' differences .D

    OdpovědětVymazat