BLOG PŘESUNUT ---> http://cherriesontop.blogspot.com

pondělí 30. července 2012

Koláč s čokoládovou pěnou a malinami

Takže jsem zpátky z mrazivého Norska a se mnou i nový recept! 
Tentokrát mě poprosila mamka, že jí přijde návštěva a jestli bych nemohla něco upéct. Bohužel (možná bohudík) moje maminka moc pečící geny po babičce nezdědila (asi to přeskakuje generaci). Myslím, že o první a poslední dort, co se kdy pokusila, byl k mým druhým narozeninám. Pekla piškot se šlehačkou a ovocem, piškot se jí srazil a šlehačka nevyšlehala. Ale bylo to rozhodně pečený s láskou, a já stejně snědla cokoliv co jsem měla na talíři, tak co. :)
No každopádně, návštěva nakonec na poslední chvíli nedorazila, tak jsme ho doma teda "bohužel" museli sníst sami. 
Tenhle koláč je fakt pecka. Myslím, že se mi dlouho nic tolik nepovedlo :)

úterý 17. července 2012

Croque Monsieur

Pořád vzpomínám na ty dny po škole, kdy jsme s mojí BFF Denisou chodily do Palladia. Někdy jsme skončily v Au Gourmand dole v přízemí, kde mají naprosto fenomenální věci. Bohužel taky dost drahý, ale když tak na ty vystavený kousky koukáte, vaše peněženka je najednou o stovku za kousek dortu lehčí. Ani nevíte jak! Ale stojí to fakt za to. My jsme si nejčastěji dávaly Croque Monsieur s pražskou šunkou nebo s tuňákem.
Croque Monsieur je francouzská obdoba zapečeného toustu se sýrem a šunkou. Má nespočet variací a ve Francii je velmi oblíbený. Croque znamená ve francoužštině "křupavý", monsieur znamená "pán". (Křupan, hahaha :D)
No nic méně jsem na to včera dostala takovou chuť, že jsem se zase pokusila vařit. A nedopadlo to vůbec špatně!

neděle 15. července 2012

Skotské máslové sušenky (Scottish shortbread biscuits)

Takže tohle je další druh sušenek, o které mě prosil brácha než odjel na vodu. U nás doma jsou asi nejoblíbenější, i když to jsou vlastně jenom jednoduché sušenky bez čehokoliv navíc. A v tom to asi právě je! Chutnají skoro jako ty pravé z Marks&Spenceru, což je docela úspěch, jelikož ty Spencerovské jsou prostě nejlepší.

Chocolate chip cookies

Brácha jel teď na dva týdny na vodu pod stan a prosil mě, jestli bych mu něco neupekla s sebou. Rozhodla jsem se tedy pro dva druhy sušenek, protože sušenky miluju a co do přenosnosti a skladovatelnosti jsou prostě nepřekonatelný.

Jogurtový koláč s meruňkami a mandlovou drobenkou

(hahaha v té lžičce jsem vidět!) :D
Naše první úroda meruněk ze zahrádky byla zužitkovaná právě na tenhle koláč. Recept už mám hrozně dlouho, bohužel si vůbec nepamatuju odkud.
Koláč vám bude sympatický právě proto, že svojí kuchyňskou váhu klidně můžete nechat ve skříni a k odměřování ingrediencí vám bude stačit pouze kelímek od jogurtu, který jste právě spotřebovali. Navíc je fakt mimořádně snadný na přípravu.
Ve výsledku mi docela chutnal, byl šťavnatý a měl většinu, co by měl obyčejný koláč mít. Není to nic extra, ale rozhodně neurazí :) 
Jen si dávejte pozor na dobu a stupeň pečení, já pekla 35 minut a ve výsledku jsem to musela dopékat v alobalu. Koláč je z kategorie mokrých, ale mě to nějak nesedělo, přišlo mi to až moc "mokré".

pondělí 9. července 2012

Věnečky z odpalovaného těsta

Zbytek jahod v ledničce, recept který chci vyzkoušet už asi dva roky a totální nuda mě vyburcovali k dalšímu zdokonalování sebe sama v oblasti cukrářské. Tentokrát jsem se vrhla na věnečky z odpalovaného těsta. Odpalované těsto jsem zkoušela poprvé asi v jedenácti letech, ale dopadlo to dost tragicky, takže jsem se mu pět let zatím úspěšně snažila vyhnout. No nic méně, staré křivdy k odpalovanému těstu nechme stranou, myslím že dneškem jsem za nimi udělala tlustou čáru.

Musím se velmi skromně pochválit, tyhle věnečky jsou totiž tak dobrý! Sice jsem možná trochu ošidila krém, jelikož jsem neměla po ruce šest žloutků navíc a udělala jsem krém z pudinku, ale myslím že ve výsledku není poznat rozdíl.


Focaccia

Tak jsme se s mým druhem zase jednou pustili do vaření. A opět to nebylo až tak lehký. Řeknu vám, pokud nemáte pekárnu nebo robota, kteří by za vás to těsto vypracovali, tak si dáte pěknou posilovnu.Ve finále to dopadlo výborně, až na nevzešlý první kvásek, příšerný hlad, večeři v deset (i to je na nás ale občas dost brzo),  těsto všude po podlaze, po kuchyni, ve vlasech, na psovi...
Ale výsledek stál rozhodně za to. Zase jsem si jednou připomněla neskutečnou Itálii, a o to tu šlo. 

Focaccia je obdoba italského chleba. Je placatý a těsto je velmi podobné tomu na pizzu. Může být doplněná o různé bylinky, olivy, sýry a zeleninu, ale základní verze je pouze se solí a olivovým olejem. My jsme vyzkoušeli verzi s černými olivami a rozmarýnem, vřele doporučuji!

pátek 6. července 2012

Bruschetta al pomodoro

Nevím, nikdy jsem nepřirostla k vaření tolik jako k pečení. Možná taky pro to, že mám sladký radši. Pečení mi přijde jednodušší, nemusíte zdaleka tolik pracovat s kořením a výslednými nuancemi chuti. Umění péct je super. Umění vařit, to už je něco.
No rozhodně, pokud si vzpomínáte na můj italský chléb Pane o 2 články níže, dneska jsem udělala rodině k snídani takovou variaci na den starý chleba. A vyšlo to fakt výborně!

Dánský borůvkový koláč/dort

  V původním názvu tedy Danish cheese blueberry cake, ale jelikož mám ve zvyku méně složitě vypadající dorty degradovat na koláče, bude to prostě koláč. To se totiž občas poštěstí, že se doma bez varování najednou objeví přes kilo borůvek. Zhruba na hodinu jsem se tedy stala surfujícím maniakem a projížděla na internetu borůvkové recepty o sto šest.
Výsledek podle mě stojí za to, ale počítejte s tím, že to ze začátku bude rozhodně dost zvláštní. Je to asi hodně věc chuti. Táta se mohl utlouct, zatím co mamce moc nechutnal ten krémový střed... Teda já když jsem poprvé ochutnala, napadlo mě jen: "Co to sakra je?!" Postupně jsem ale tála, jak jsem se s dalšími a dalšími sousty dopracovávala ke kraji, až jsem na konec v rajském opojení dojedla poslední drobeček (a šla si dát další kousek).
(Čímž mě napadá, že moje předsevzetí, že z každého výtvoru co upeču si dám jen jeden kousek se mi opravdu nedaří plnit)

Italský chléb - Pane aneb první příspěvek

 Pane classico je tradiční italský selský chléb. Je velmi podobný Pane Toscana, jen se v toskánské verzi nepřidává do těsta sůl. Osobně mám radši pořádný tmavý chléb, ale jednou za čas si ten bílý dám s radostí :).
Hlavně můj brácha ho absolutně miluje, a jelikož už delší dobu žebronil o upečení, byla to jasná volba na ranní chléb.